top of page

Zinkintoxicatie bij de hond&kat

Zink is een essentieel spoorelement dat een belangrijke rol speelt in veel van het lichaam enzymatische processen. De inname van sommige vormen van zink veroorzaakt de vorming van toxische zinkzouten in het zure milieu van de maag. Voorbeelden van huishoudelijke middelen die zink bevatten zijn: muntstukken, verf, batterijen, auto-onderdelen, vitamine- en mineralensupplementen, ritsen, bordspel stukken en de coating op bepaalde soorten buizen en pannen.

 

De lage pH in de maag veroorzaakt het vrijkomen van vrij zink, dat omgezet wordt in oplosbare bijtende zinkzouten. Deze zouten worden geabsorbeerd uit de twaalfvingerige darm (duodenum) en via het bloed naar de lever, nieren, prostaat, spieren, botten en pancreas gebracht. Zinkzouten hebben een direct irriterend en corrosief effect op weefsels en remmen de productie van rode bloedcellen (erytrocyten).

 

De ziekteverschijnselen variëren, afhankelijk van de duur en mate van blootstelling. Symptomen die u kunt zien na de opname van een zinkhoudend product zijn: een verminderde eetlust, braken, diarree, afbraak van de rode bloedcellen (hemolyse), geelzucht (icterus), hartritmestoornissen en epileptische aanvallen.

 

Uw dierenarts kan een röntgenfoto maken om zinkhoudende producten in het lichaam aan te tonen. Samen met het verhaal van de eigenaar, het bloedonderzoek en de symptomen kan een vermoeden van zinkintoxicatie bevestigd worden. Een bloedonderzoek wordt uitgevoerd en kan anemie aantonen. Ook de stollingstijd van het bloed kan verlengd zijn en de waarden van de pancreas, de lever en de nieren zijn vaak verhoogd.

 

De behandeling bestaat in eerste instantie in het stabiliseren van uw huisdier. Dit gebeurd door het aanleggen van een infuus, het toedienen van zuurstof en als er in het lichaam een zinkhoudend product te zien is op de röntgenfoto dient deze verwijderd te worden. Indien u uw huisdier binnen twee uur na de opname binnenbrengt kan de dierenarts uw huisdier laten braken. Een maagbeschermer (Ulcogant®, Almax®) en maagzuurremmers (Zantac® Omeprazole®) kunnen worden gebruikt om de vorming van zinkzouten in de maag te verminderen en het ontstaan van maagzweren te verkleinen.

 

Chelatietherapie met Ca-EDTA kan eventueel toegepast worden. Ca-EDTA cheleert zink als het wordt gegeven bij een dosis van 100 mg/kg/dag, intraveneus of onderhuids, gedurende drie dagen. Het nadeel van deze therapie is dat het de schade aan de nieren kan verergeren. D-penicillamine is een middel dat soms ook wordt gebruikt bij een dosis van 110 mg/kg/dag, gedurende zeven tot veertien dagen. Wanneer uw huisdier vroegtijdige wordt gediagnosticeerd en ondersteunend wordt behandeld heeft zinkintoxicatie een goede prognose.

 

huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
bottom of page