top of page

Stitch | Blaasstenen



Stitch is een kater die bij ons binnenkwam voor een controle nadat hij in de weekenddienst naar de spoedarts was geweest. De klacht was dat stitch plots vaak naar de kattenbak ging en er alleen nog kleine tot bijna geen plasjes meer zichtbaar waren als hij eraf kwam. De urine was ook vermengd met bloed.


Ëén van de spoedgevallen waar eigenaren nooit mee kunnen wachten is het verhaal van Stitch. Katers die plots niet meer kunnen plassen noemen we plaskaters. Katten kunnen verstopt raken doordat steentjes, gruis of een zogenaamde ¨plug¨ vast komt te zitten in de (erg smalle) plasbuis.


In de spoedkliniek kon de dierenarts een grote blaas voelen en kwamen er alleen enkele druppels bloederige urine uit zijn plasbuis. De blaas werd geleegd door een naald in de blaas te pirkken en de urine in een spuit op te zuigen. Daarna werd Stitch onder een roesje gekatheriseerd om de obstructie op te heffen. De katheter werd vastgehecht en Stitch is met zijn katheter, medicatie en een kap naar huis gegaan.


De volgende dag toen Stitch bij ons op controle kwam had hij goed geplast. De katheter liep goed door en hij voelde zich alweer een stukje beter. Een katheter blijft vaak 48uur zitten voor we hem verwijderen. Stitch bleef die dag bij ons in de opname ter observatie.

Iets wat wel direct opviel was dat de urine erg bloederig bleef. Een echografie van de blaas kan laten zien of er een verdikte blaaswand is, er blaasgruis aanwezig is of zelfs steentjes in de blaas zitten.


Het urine onderzoek toonde in de spoedkliniek alleen rode bloedcellen, geen gruis. Op de echo van de blaas van stitch kon ik direct verschillende structuren met een slagschaduw zien (zie foto). Dit is het beeld wat we zien bij de aanwezigheid van blaasstenen. Om de aanwezigheid van blaasstenen te bevestigen en meer te kunnen zien hebben we een rontgenfoto gemaakt. Op de rontgenfoto konden we ongeveer 16 steentjes tellen (zie foto)


Om deze steentjes uit de blaas te krijgen was een operatie nodig waarbij we de blaas openen en de steentjes zelf verwijderen. Afhankelijk van de grootte van de stenen en de mineralen waaruit ze bestaan (struviet) kunnen ze soms opgelost worden. De steentjes bij stitch waren te groot om uit te plassen en in overleg met de eigenaar werd besloten stitch een paar uur later meteen te opereren.

Met success heb ik 17 steentjes uit de blaas kunnen verwijderen 1 meer dan we op de rontgenfoto hadden geteld.


Na de operatie is Stitch nog een nachtje in de praktijk gebleven. De volgende dag kon hij zelf goed plassen en was de hoeveelheid bloed in de urine al een stuk minder. De steentjes worden altijd opgestuurd naar Amerika om te kijken om welk type het gaat. Aan het einde van de dag mocht Sticht naar huis met medictie en speciale voeding om nieuwe stenen te voorkomen. Tot op vandaag gaat het super met hem en wachten we het resultaat uit Amerika af. ·


Voor meer informatie over de verschillende blaasstenen en de behandeling bij katten klik hier.



Comments


Alle praktijkverhalen
Laatste bijdragen
Zoeken via tags
bottom of page