top of page

Naar het buitenland met uw hond of kat

Reizen met uw hond of kat
Per land worden er verschillende eisen gesteld wanneer u uw dier mee de grens over wilt nemen. Voor meer informatie over de invoereisen per land kijkt u op deze website.
 

Emigreert u met uw huisdier naar een ander continent, dan moet u meestal rekening houden met meer dan een jaar voorbereidingstijd. Er worden dan vaak eisen gesteld met betrekking tot aanvullende bloedonderzoeken naar bacteriën en parasieten en ook zullen er quarantainemaatregelen moeten worden getroffen. Voor meer informatie kunt u altijd terecht op de deze website.
 

Voor een reis met uw hond of kat binnen de Europese Unie is het volgende verplicht:

  • de hond/kat moet in het bezit zijn van een officieel Europees dierenpaspoort;

  • de hond/kat moet geïdentificeerd kunnen worden door middel van een chip (een tatoeage is niet meer voldoende);

  • de hond/kat moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid); deze inenting dient minimaal 21 dagen voor vertrek te worden gegeven; dit vaccin is in de meeste landen 3 jaar geldig en mag vanaf 12 weken worden toegediend
     

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Finland of Malta, dan moet uw hond ook nog door uw dierenarts officieel ontwormd worden, tussen de één en vijf dagen voordat u in het gewenste land aankomt. Aanvullende eisen zoals bloedonderzoek zijn komen te vervallen.

UPDATE: In de UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2020/2016 VAN DE COMMISSIE van 9 december 2020 werd duidelijk dat een rabiëstiterbepaling niet nodig is voor dieren afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk geplaatst op de landenlijst met laag rabiës risico.

 

Rabiës

Dieren die naar het buitenland gaan moeten volgens de wet ingeënt worden tegen hondsdolheid. Van deze inenting is aangetoond dat deze voldoende bescherming biedt voor drie jaar. Dit houdt in dat dieren die in EU-landen op vakantie gaan, nog maar één keer in de drie jaar ingeënt hoeven te worden tegen hondsdolheid. Sommige landen, zoals Zwitserland en Spanje, eisen dat een dier nog wel elk jaar ingeënt moet worden. Deze inenting dient minimaal 21 dagen voor vertrek te worden gegeven.

 

Parasitaire preventie

Het is zeer verstandig om uw hond goed te beschermen tegen parasieten zoals teken, vlooien, hartworm en zandvliegjes. De ziekte Leishmania wordt overgebracht door een muggenbeet van de zandvlieg en komt voor in Zuid-Europa (Frankrijk, Spanje, Portugal, Griekenland, Kroatië). De middelen die uw huisdier tegen de zandvlieg beschermen zijn onder andere Vectra®, Advantix® en de Scalibor®-halsband. Woont u in het buitenland en brengt uw hond vaak buiten de nacht door, dan is er een vaccin beschikbaar dat uw hond tegen Leishmania beschermt, Canileish® genaamd. De zandvliegen zijn vooral aanwezig bij zonsopgang en -ondergang. Probeer uw huisdier rond deze tijd binnen te houden.

 

De teken die zich in het zuiden van Europa bevinden, kunnen bepaalde tekenziekten overdragen zoals Ehrlichia, Babesia en Anaplasma. In het noord- en midden-Europa brengen teken vooral de ziekte van Lyme over. De genoemde ziekten kunnen nare gevolgen met zich meebrengen wanneer u er niet vroeg genoeg bij bent. Het is dus van belang iedere maand een pipet te gebruiken of de Scalibor®-halsband om te houden en na enkele maanden te vervangen.

 

Dirofilaria immitis

Hartworm wordt overgebracht door muggen. Door gebruik te maken van geschikte middelen kan deontwikkeling van volwassen hartwormen worden voorkomen. In de meeste delen van Europa waar hartworm veel voorkomt, loopt het overdrachtsseizoen van de hartworminfectie gemiddeld van april tot oktober. Op de Canarische eilanden en in delen van Spanje en Portugal kan de infectie het hele jaar door worden overgebracht. Producten die een maand werkzaam zijn (Milbemax®, Cardotek® en Stronghold®), moeten de eerste keer worden toegediend na aanvang van het overdrachtsseizoen en elke maand herhaald worden tot dertig dagen na afloop van de periode of na thuiskomst uit het buitenland. Pups en kittens moeten zo snel mogelijk na de geboorte worden opgenomen in een preventieprogramma.

 

Uw hond of kat mee in het vliegtuig?

Voor zowel baasjes als honden geldt: hoe korter de vlucht hoe beter. Afhankelijk van waar u naartoe vliegt, zijn er vaak meerdere opties. Als u niet van plan bent erg ver weg te gaan, wordt het aangeraden uitsluitend directe vluchten te kiezen. Zeker als de hond te groot is om bij u in de cabine te reizen. Houd er rekening mee dat u twee uur van tevoren op de luchthaven dient te zijn om uw huisdier in te checken indien deze in het ruim gaat. Informeer vooraf bij de luchtvaartmaatschappij wat de eisen zijn voor het meenemen van uw huisdier. Wanneer uw huisdier niet mee kan in de cabine, moet deze in een speciale reisbox onder in het ruim. Het belangrijkste is dat u uw huisdier thuis alvast laat wennen aan deze box. Zet de box in de huiskamer met de deur open en laat de hond/kat regelmatig in en uit de box gaan zodat dit niet meer als gevaar wordt geassocieerd.

 

Het meereizen van uw huisdier met u in de cabine wordt niet bij alle luchtvaartmaatschappijen toegelaten. Over het algemeen is het maximumgewicht 8 tot 9 kilogram inclusief de reistas. Voor meer informatie over het gewicht en de afmetingen informeert u bij uw maatschappij.

 

Vaak wordt er om een kalmeringsmiddel voor de hond/kat gevraagd wanneer mensen op reis gaan. Voorbeelden hiervan zijn Gabapentine en Pexion. Er zijn ook natuurlijke middelen zoals Adaptil® en Zylkene®. Echte kalmeringsmiddelen zoals Kalmivet® worden in de meeste gevallen niet aangeraden. Het toedienen hiervan zorgt namelijk voor een bloeddrukdaling en een daling van de lichaamstemperatuur. Bovendien kan een duffe hond/kat sneller zenuwachtig worden omdat hij voelt dat hij niet in staat is om adequaat te reageren in vreemde situaties. Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn hier erg streng op en nemen een verdoofd huisdier ook niet mee.

Gezien het beperkte aantal honden dat per vlucht vervoerd mag worden is, het belangrijk dat u altijd ruim van tevoren een vliegticket boekt en contact opneemt met de maatschappij voor een extra bevestiging.

 

Voor wat betreft voeding en water wordt het aangeraden dat uw huisdier in ieder geval één keer per 24 uur moet kunnen eten en iedere zes uur moet kunnen drinken. Zorg ervoor dat uw hond of kat voor de vlucht geen maaltijd heeft gehad omdat dit tot braken of het doen van de behoefte in de box kan leiden. Als het een korte reis betreft, is het beter om u hond zes uur van tevoren niet meer te laten eten en drie uur van tevoren niet meer te laten drinken.

 

Voorbeeld speciale regels in het land van aankomst (Spanje)

Let er op dat sommige landen bepaalde regels hebben voor wat betreft bepaalde rassen en het vervoeren of uitlaten van uw huisdier. Dit geldt voornamelijk voor honden. In Spanje is het bijvoorbeeld verplicht om uw huisdier in een box te vervoeren wanneer u deze in de auto heeft. Bij honden is het zo dat deze ook los in de auto mogen, mits deze via een speciaal harnas vast zijn geklikt aan de veiligheidsgordel (niet op de voorstoel). De politie is er recentelijk erg streng op geworden en tijdens mijn verblijf in Spanje heb ik meermaals mensen gesproken die binnenkwamen nadat ze werden staande gehouden en een fikse bekeuring hadden gekregen.

 

Een ander aandachtspunt vormen de zogenaamd ‘potentieel gevaarlijke hondenrassen’. De rassen die hieronder vallen zijn onder andere de Pitbull Terriër, Staffordshire Bull Terriër, American Staffordshire Terriër, Rottweiler, Dobermann, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Tosa Inu, Akita Inu en kruisingen met bovenstaande rassen.

Wanneer u met een van deze soort rashonden op vakantie bent, is het belangrijk dat u zich aan de volgende eisen houdt om een boete te voorkomen:

  • de hond dient in een openbare ruimte altijd de juiste muilkorf te dragen en te allen tijde aangelijnd te zijn door middel van een riem of ketting van maximaal twee meter;

  • een persoon mag niet meer dan één hond bij zich hebben in een openbare ruimte;

  • honden die zich bevinden in een afgescheiden open ruimte (terras, eigen terrein, patio, tuin, etc.) dienen aangelijnd te zijn, tenzij ze zich bevinden in een goed afgesloten hok of verblijfsruimte.

 

Heeft u plannen om u in te schrijven in Spanje of te emigreren, kijk dan voor meer informatie over het aanvragen van een vergunning voor het houden van deze rassen op de deze website.

 

N.B. In Frankrijk is het zelfs zo dat deze rassen niet eens het land in mogen, ook al bent op doorreis naar Spanje of Italië.

 

 

huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
Reishond
bottom of page