Maagtorsie
Maagtorsie bij de hond
Een maagtorsie of maagdilatatie/-volvulus (MDV) is een gevaarlijke aandoening bij honden die erg pijnlijk is en dodelijk kan zijn als er niet snel wordt ingegrepen. Bij deze aandoening is de maag van de hond rond zijn as gedraaid in de buikholte. De ingang, van de oesofagus (slokdarm) naar de maag en de uitgang van de maag naar de dunne darm (pylorus) zijn door de draaiing afgesloten, waardoor het aanwezige gas niet meer weg kan. De bloedvaten worden afgekneld, waardoor de bloeddruk daalt en er een hartritmestoornis kan ontstaan. Ook het middenrif kan door de uitzetting van de maag niet goed meer bewegen, waardoor de ademhaling belemmerd wordt. Door de afknelling kan er minder zuurstof naar de organen en zal de maagwand afsterven. Er komen giftige stoffen vrij waardoor de nieren en lever worden aangetast en de hond kan overlijden aan orgaan-falen.
MDV wordt vooral bij grote rashonden met een diepe borstkas gezien. Voorbeelden hiervan zijn Dobermanns, Deense doggen, Sint-Bernards, Weimaraners, Bloedhonden, Bouviers, Mastino Napoletano’s, Newfoundlanders, Boxers, Bullmastiffs, Basset Hounds, de Koningspoedels en Setters komt de ziekte vrij vaak voor. Het is niet precies bekend waardoor een maagtorsie optreedt. Wel zijn er allerlei factoren vastgesteld die een rol kunnen spelen en die de kans op een maagtorsie vergroten: een maagtorsie komt het meeste voor op middelbare leeftijd. Honden die snel nerveus zijn lopen meer risico. Een verlengd hepatogastrisch ligament (een onderdeel van het buikvlies dat lever en maag verbindt; hepato = lever, gastro = maag) kan ook een rol spelen. Het eten van te kleine brokken of een te grote hoeveelheid in één keer en onrust of activiteit voor en na het eten zijn ook potentiële boosdoeners.
Symptomen van een maagtorsie
Het is van groot belang dat u een maagtorsie bij uw hond snel herkent zodat u zo snel mogelijk contact op kunt nemen met uw dierenarts. Een maagtorsie treedt vaak plots op. Uw hond zal rusteloos worden, vaak proberen honden te braken zonder succes (door de kanteling is de ingang van de maag afgesloten). U kunt de linkerkant van de buik zien opzwellen en vaak zal dit gepaard gaan met kwijlen en een versnelde ademhaling. Wanneer de hond in shock raakt zullen de slijmvliezen bleek worden, de hartslag zal oplopen en de lichaamstemperatuur zal dalen.
Diagnose van een maagtorsie
De diagnose wordt vaak al gesteld aan de hand van de symptomen. Om een onderscheid te kunnen maken tussen een dilatatie (vergroting) en een kanteling kan er een röntgenfoto worden gemaakt. Normaal bevindt de maag zich links in de buikholte en kruist de pylorus het midden van de hond naar de rechterkant. Bij een maagtorsie kantelt de maag vaak honderdtachtig graden in de richting van de wijzers van de klok waardoor de pylorus aan de andere kant komt te liggen. In de maag wordt een grote hoeveelheid gas gezien (zie foto) en wanneer er sprake is van een kanteling kan er een zogenaamd ‘double bubble’-beeld worden gezien waarbij er twee met gas gevulde compartimenten te aan de orde zijn (zie röntgenfoto).
Behandeling van een maagtorsie
Als uw hond een maagtorsie heeft, dan is dit altijd een spoedgeval. Uw dierenarts zal eerst proberen het gas (en de overige maaginhoud) uit de maag te laten ontsnappen door een slang in de maag te brengen via de bek van de hond. Is dit niet succesvol door de draaiing van de maag en de druk op de ingang van de maag, dan kan het gas worden verwijderd door een holle naald door de buikwand in de opgezette maag te steken. Hierna kan er nogmaals geprobeerd worden om de maaginhoud via de slang uit de maag te krijgen. Na deze stap wordt er een infuus aangebracht in de voorpoot van de hond en wordt de shock behandeld met een extra hoeveelheid vocht. Ook krijgt uw hond sterke medicatie tegen de pijn. In de meeste gevallen worden honden, nadat ze goed genoeg gestabiliseerd zijn voor de narcose, geopereerd. Tijdens de operatie wordt de maag geledigd en terug in de juiste positie gebracht. Vaak zal de milt ook verwijderd moeten worden, omdat die meedraait met de maag waarbij de bloedtoevoer wordt afgesloten en deze kan afsterven. Een maagkanteling kan in 80% van de gevallen later opnieuw plaatsvinden (door het uitrekken van het ligament). Ter voorkoming hiervan wordt tijdens de operatie de maag vastgezet aan de buikwand (gastropexie).
Tips om een maagkanteling te voorkomen
Er is altijd een kans dat er een maagkanteling optreedt als u een rashond heeft van een van de eerdergenoemde rassen. Enkele tips om deze kans zoveel mogelijk te verkleinen zijn:
-
geef uw hond meerdere keren per dag een kleinere hoeveelheid te eten; minimaal twee tot drie keer;
-
voer uw hond in een rustige omgeving;
-
probeer een zo groot mogelijk formaat brokken aan uw hond te geven om het inslikken van lucht te verminderen en het kauwen te stimuleren;
-
zet de etensbak op de grond, niet op een verhoging;
-
voorkom activiteit één uur voor en twee uur na het eten. Laat uw hond niet direct na het eten uit en geef hem ook geen volle bok eten direct na een lange wandeling.