Lelie vergiftiging bij de kat
Lelies zijn erg giftig voor katten. In tegenstelling tot honden, waarbij na opname slechts milde maag- en darmklachten optreden. Lelies hebben een sterke geur, die helaas juist aantrekkelijk is voor katten, waardoor het weleens gebeurd dat katten aan lelies snuffelen, likken of kauwen.
De meest voorkomende ziekteverschijnselen bij katten met een vergiftiging zijn: extreme sloomheid, geen eetlust, veel plassen en veel drinken, uitdroging, speekselen en braken. Sommige katten krijgen evenwichtsproblemen, spierttrillingen en epileptische aanvallen.
In een later stadium kan er acuut nierfalen optreden en stopt de urineproductie volledig. Dit is een spoedgeval. De dierenarts kan tijdens het lichamelijk onderzoek de nier palperen, in het geval van acuut nierfalen zijn deze vergroot en pijnlijk. Katten in dit stadium zullen zonder behandeling sterven.
Als u heeft gezien dat uw kat aan de lelies heeft gezeten, dan is het verstandig direct uw kat te laten braken bij uw dierenarts, om opname van de gifstof in het bloed te voorkomen. Vervolgens kan er actieve kool (Norit®) gegeven worden, dat voorkomt dat eventuele restanten worden geabsorbeerd en de uitscheiding via de ontlasting wordt bevorderd. Ter voorkoming van nierfalen is het belangrijk de kat via een intraveneus (in het bloedvat) infuus door te spoelen om gifstoffen via de urine af te voeren en de nierfunctie te ondersteunen. Uw kat wordt hiervoor opgenomen in de kliniek. In vergevorderde gevallen zullen de nierwaarden na een infuus niet meer verbeteren, de nieren zijn al te erg beschadigd. Als dit gebeurt, dan is de kat meestal niet meer te redden.
Heeft u katten in huis let dan goed op met lelies. Het beste is om boeketten uit huis te houden en ook in uw tuin geen lelies te zetten. Koop ook geen boeket met lelies voor iemand die een kat als huisdier heeft.