Herfst- of oogstmijt bij honden en katten
Herfstmijten
De herfstmijt of oogstmijt, (Neo)trombicula autumnalis, is een achtpotige oranje mijt. Hij leeft van bodemmateriaal, vooral op kalkhoudende gronden, in grasstroken langs het water en in weilanden.
De cyclus van de herfstmijt
Zoals de naam al zegt, komen herfstmijten voornamelijk in de nazomer en de herfst voor. In droge, zonnige omstandigheden bij temperaturen boven de 16˚C worden de larven actief. Met het uitkomen van de eitjes worden de larven geboren. Larven zijn zespotige oranje stipjes van een halve millimeter en kunnen zorgen voor huidproblemen bij de kat. De larven hechten zich aan langskomende mensen, honden of katten. Nadat ze zich gevoed hebben, gaan ze over in nymfen die zich weer ontwikkelen tot volwassen herfstmijten. Deze mijten leven op de grond gedurende de zomer en herfst en voeden zich met plantaardig materiaal. Zodra ze eitjes gelegd hebben gaan de mijten dood. De volledige levenscyclus voltrekt zich normaliter in vijftig tot zeventig dagen. Herfstmijten zijn opgewassen tegen ongunstige weersomstandigheden en de vrouwtjesmijten kunnen langer dan één jaar leven.
Wat zijn de symptomen?
De mijten hechten zich aan uw huisdier en kunnen heftige jeuk veroorzaken. Typisch voor de aanwezigheid van herfstmijten is een oranje plekje op of in de vacht. Dit plekje bestaat uit enkele opgehoopte mijten. De larven zitten het liefst rondom de anus, tussen de tenen, onder de buik, op de neus of op de oorschelpen. Op deze plekken ontstaat jeuk waardoor uw hond of kat gaat krabben, likken of schuren. Larven van de herfstmijt kunnen zich ook aan mensen hechten. De voorkeurslocaties zijn de enkels, oksels, knieholtes en de taille.
Diagnose
Wanneer er meerdere mijten bij elkaar zitten, kunnen deze gemakkelijk met het blote oog gezien worden door de opvallende oranje kleur. Ook kan uw dierenarts een afkrabsel maken van bepaalde plekken op de huid en dit onder de microscoop bekijken.
Behandeling
De bestrijding van Trombiculose is lastig vanwege het feit dat nieuwe infecties vaak optreden bij dieren die wederom in contact komen met de mijten. De behandeling bestaat uit wassen of sprayen met middelen die tegen vlooien en mijten werken (Frontline®-spray). Bepaalde pipetten die werken tegen mijten kunnen ook gebruikt worden (Stronghold® of Advocate®). Omdat de jeuk nog aanhoudt als de mijten al weg zijn, moet in ernstige gevallen ook de jeuk worden behandeld met een speciaal middel (cortison). Om een nieuwe infectie met mijten te voorkomen dient u uw huisdier maandelijks te behandelen. Wanneer u weet dat er in een bepaald gebied herfstmijten voorkomen, dan adviseren dierenartsen uw hond daar in deze maanden niet uit te laten.