top of page

Castratie van de kater

Het castreren van katers

Castreren van de kater wordt door de meeste dierenartsen altijd aangeraden. Waarom? Als u niet van plan bent te gaan fokken met uw kater en deze vaak buiten komt is het van belang hem te laten castreren. Asielen zitten overvol en daarnaast lopen er een hoop zwerfkatten rond in Europa. Katers kunnen in het voorjaar namelijk gemakkelijk 20 poezen in de omgeving dekken. Omdat poezen gedurende het seizoen frequent krols zijn en bij een dekking de kans groot is dat de poes drachtig raakt, kunnen er in een korte tijd circa tweehonderd katten bijkomen, waarvoor allemaal een huis gevonden moet worden. Er wordt geadviseerd katers rondom de leeftijd van zes maanden te laten castreren. Als uw kater al voor de castratie begint met sproeien, moet u hem zo snel mogelijk laten castreren om dit gedrag in de hand te kunnen houden.

 

Voordelen van castratie

Naast populatiebeperking zijn er meerdere voordelen om uw kater te laten castreren.

  • De kans dat uw kat de chronische ziekte kattenaids (FIV) oploopt wordt kleiner. Deze ziekte wordt namelijk seksueel overgedragen of door middel van bijten of krabben. Door het territoriumgedrag van ongecastreerde katers vechten deze vaker en kunnen ze zo besmet worden.

  • De kater zal minder territoriumgedrag vertonen en daardoor bijvoorbeeld niet in huis en in de tuin zijn sterk ruikende urine verspreiden (sproeien).

  • Statistisch worden gecastreerde katers ouder dan niet-gecastreerde katers. Door hun zwerfgedrag komen niet-gecastreerde katers bijvoorbeeld vaker onder een auto. Gecastreerde katers blijven meestal dichter bij huis.

  • Vaak zijn gecastreerde katers de liefste katten die u in huis kunt hebben.

 

Nadelen van castratie

Uw kat dient onder narcose geopereerd te worden. Dit brengt altijd een klein risico met zich mee. Uw dierenarts zal uw kater ook niet zo snel onder narcose brengen als deze ziek of verzwakt is.

  • In zeldzame gevallen kunnen er ontstekingen en nabloedingen optreden door overmatig likgedrag van uw kater. Dit komt vrijwel nooit voor. Mocht u zien dat dit gebeurt, dan dient u bij de dierenarts een kraag te halen.

  • Gecastreerde katers hebben minder eten nodig terwijl de eetlust kan toenemen en wanneer zij ad libitum (de hele dag door) kunnen eten resulteert dit in gewichtstoename. Uw dierenarts zal u hierover altijd inlichten. Er zijn tegenwoordig ook verschillende voedingsproducten op de markt voor gecastreerde katers en poezen (Hill’s vet Essentials neutered cat, Royal Canin Young male/female, etc.).

 

Hoe gaat de operatie in zijn werk?

Uw kater wordt onder volledige narcose gebracht. Zoals bij elke operatie is het belangrijk dat u uw kat vanaf de avond voor de operatie nuchter houdt (niet voeren). Vooraf krijgt uw kater een pijnstiller en worden de haren van het scrotum geplukt. In de ogen wordt een oogdruppel gedaan om uitdroging te voorkomen (de kat knippert immers niet meer met de ogen als hij onder narcose is) en het scrotum (de balzak) wordt gewassen en gedesinfecteerd. In beide helften van de balzak wordt een sneetje gemaakt, waardoor de testikels uit het scrotum kunnen worden gehaald. Met een knoopje worden de zaadleider en de bloedvaten afgebonden. Vervolgens worden de ballen verwijderd. De wondjes blijven na de operatie gewoon open. Deze genezen normaliter goed zonder hechtingen.

 

Nazorg

Wanneer uw kater volledig wakker is geworden, mag hij weer naar huis. Katers hebben over het algemeen na de operatie geen last van de ingreep. Er wordt wel aangeraden indien mogelijk uw kat enkele dagen binnen te houden zodat er gelet kan worden op de wondheling. Uw kat is pas na zeven weken onvruchtbaar en kan dus ondanks castratie nog poezen bevruchten. Hier dient u rekening mee te houden.

huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
bottom of page