top of page

Antivries vergiftiging bij de hond en kat

Vergiftigingen met antivries/koelvloeistof komen regelmatig voor bij honden. Antivries bevat ethyleenglycol dat een zoete geur en smaak heeft en daardoor heel aantrekkelijk is voor huisdieren. Ethyleenglycol wordt in het maag-darmkanaal snel geabsorbeerd in het bloed. In de lever wordt ethyleenglycol het omgezet in oxalaat. In de nieren wordt dit vervolgens geconcentreerd, waardoor calciumoxalaatkristallen ontstaan, die de nieren kunnen beschadigen.

 

Acuut nierfalen leidt tot een levensgevaarlijke daling van de urineproductie. Andere ziekteverschijnselen die direct na de opname van antivries optreden zijn braken, veel plassen en veel drinken. De nierfunctie kan afnemen en pas een dag later stopt uw huisdier met plassen.

 

Het is belangrijk om zo snel mogelijk naar uw dierenarts te gaan, die de hond of kat kan laten braken. In de meeste gevallen wordt er een infuus aangelegd om de nieren te ondersteunen en wordt uw huisdier opgenomen in de kliniek.

 

Eventueel kan uw dierenarts u aan de telefoon vragen om uw dier thuis alvast alcohol (jenever of wodka) te geven. De bedoeling hiervan is dat de lever de sterke drank gaat verwerken in plaats van de ethyleenglycol om te zetten in het schadelijke oxalaat.

 

 

 

huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
bottom of page